Turkse herder / Anatolische herder / Kangal
Over de afkomst van de Turkse herder wordt veel gespeculeerd, maar als we de geschiedenis volgen, krijgt het de erkenning dat het gaat om een ras echte Turkse herdershond, die naar lichaamsbouw eigenlijk ouder aandoet dan de Mesopotamische molossers met korte snuit waarvan men soms laat afstammen.
Toch is de meest voor de hand liggende relatie met de berghonden van Centraal-Azië. In Turkije worden Turkse herders nog steeds gebruikt voor de oorspronkelijk taak, namelijk het bewaken van grote kuddes geiten en schapen.
Echter het uiterlijk van deze Turkse herders toont zoals bij alle echte werkende rassen, grote verschillen. Deze verschillen vindt je ook terug bij de sinds de jaren ‘60 naar West-Europa en Noord-Amerika geëxporteerde Turkse herders. Daarom heeft de FCI, in ieder geval wat de vacht betreft, in de standaard ruimte gelaten voor meerdere variëteiten.
Wat veel mensen niet weten is dat in Turkije een grote belangstelling bestaat voor de hond. Zo staan Turkse herders zelfs op Turkse postzegels afgebeeld. Sinds 1996 worden de volgende variëteiten als aparte rassen onderscheiden:
Kangal
Vaalgeel met masker, naar de plaats in Midden-Turkije waaruit dit type afkomstig zou zijn
Akbas
Witte vacht, zwarte neus en een type dat meer in West-Turkije voorkomt
Karabas
Vaalgele of witte vacht met een zwarte kop en eventueel gekleurde vlekken op de vacht elders.
Ondertussen zijn de Turkse herders dieren van het type Kangal en Karabas buiten Turkije het meest verspreid en daarom wordt er vaak in de brede zin over Kangal of Karabas gesproken.
Aard en training Turkse herders
De Turkse herder is een ras wat zeker geen ras is voor beginners, want je zult goed in je schoenen moeten staan om dit ras goed op te kunnen voeden. Daarom is een consequente opvoeding vereist, maar het moet wel liefdevol blijven.
De Turkse herder is een zeer intelligente hond en met de juiste opvoeding kan de hond zeker het een en ander leren en zijn ze ook redelijk gehoorzaam. Echter is het wel verstandig om voor afwisseling te zorgen bij de Turkse herder, zodat de hond de oefeningen niet beu wordt.
Zo moeten ze dan ook het nut inzien van een commando voor ze die uit zullen oefenen. Het is verstandig om goed op te letten dat je ze vanaf pups gaat opvoeden, want wanneer je te laat begint met de opvoeding en hij is al groot, dan zal de hond zich niet zo snel laten corrigeren.
Wat goed is om te weten is dat de Turkse herder een zeer waakse hond en gehecht is aan de mensen die deel maken van het gezin. Daarbuiten is de hond naar vreemden gereserveerd en terughoudend.
Turkse herders zijn een sobere, evenwichtige, dominante en wat eigenzinnige hond. De hond is ook wat zelfstandig en is echt hard voor zichzelf. Ondanks zijn grootte en toch is het een actief hond.
Beweging en erfelijke ziekten
Omdat Turkse herders vrij actief zijn, hebben ze dan ook veel beweging nodig. Het zijn geen honden om in een appartement te houden, dus een grote tuin is bijna een vereist voor dit soort honden. Hierdoor zijn ze al een deel van hun energie kwijt en een grote wandeling hoort er dan ook echt wel bij. Door de onafhankelijke karakter van de hond, zijn deze honden niet geschikt voor de hondensport.
Bij dit ras kan helaas Heupdysplasie voorkomen en er wordt dan ook geadviseerd om tevens op ellenboogdysplasie te röntgenen. Heupdysplasie is een afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkom eigenlijk los en kan het overmatig schuren of uit de kom schieten.
Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans. Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid.
Wat kost een Anatolische herder ?
Kangal kopen? De kosten liggen al gauw tussen de € 400.- en € 1200.-, geheel afhankelijk van de zuiverheid. Volbloed Kangal zijn over het algemeen duurder dan kruisingen. Teefjes worden over het algemeen voor een hogere prijs aangeboden.
Kangal herkomst: Sivas
Engels: Kangal Shepherd Dog
Namen: Anatolische herder, Turkse herder, Kangal
Turks: Sivas KangaliGem. gewicht Vrouwelijk: 41–54 kg
Gem. gewicht Mannelijk: 50–66 kg
Gemoedsaard: Gevoelig, beschermend, beheerst, rustig, alert en zelfstandig
Snelheid: ± 50 km/h
Beschermde diersoorten in Turkije
Turkije is een groot land met verschillende seizoenen op één dag. In Turkije bevinden zich honderden unieke vogelsoorten. Tevens is het een paradijs voor zeeschildpadden en andere reptielen. Neem een kijkje op onze “Vogels en Reptielen” pagina.