Antalya
De provinciehoofdstad Antalya is de grootste stad van Turkije ‘s `Turkooizen Kust’ en is zeker een bezoek waard wanneer je langs de zuidkust reist. Dankzij haar fraaie uiterlijk trekt de stad ieder jaar vele toeristen aan. Ondanks haar grootte heeft Antalya haar typisch Turkse karakter weten te behouden, in tegenstelling tot uitgesproken toeristenplaatsjes als Kusadasi, Marmaris, Bodrum en Side.
De flora in en rond de stad is schitterend. Langs brede boulevards staan gigantische palmen. De cipres die je overal in de omgeving van Antalya aantreft maakt deel uit van de oorspronkelijke flora in dit gebied. Overal elders in Turkije, in tuinen en op kerkhoven, is ze door mensen geplant. Als je het drukke stadsleven tijdelijk wil ontvluchten loont een bezoek aan een van de zeer fraaie parken die de stad rijk is.
Antalya kustlijn
De stad Antalya strekt zich uit langs de baai die dezelfde naam draagt en is gebouwd op 39 meter hoogte op een rotsachtige kustlijn. Een ieder is meteen onder de indruk van het Taurus gebergte dat 3086 meter boven de kustlijn uitstijgt, onderbroken door valleien van verschillende afmetingen. Land en zee ontmoeten elkaar bij de diepe kliffen of de kilometers lange stranden. Het Taurus gebergte afgedrukt tegen de blauwe lucht, de kliffen en speciaal de grotten dichtbij de zee geven een andere dimensie aan de schoonheid van de regio.
Kleine en grote stromen ontstaan vanuit het westen van het Taurus gebergte en bewateren de vlakten op hun weg naar de Middellandse zee. Dit constant stromende water, dat op sommige punten in de zee valt is nog een attractie.
Het planten leven van Antalya is extreem gevarieerd. Elk soort tropische plant kan gevonden worden langs de kust. Bezoekers zijn onder de indruk van de grote van verschillende soorten cactus. Als u de voet van het Taurus gebergte bereikt, zult u zien dat deze bedekt is met de typische mediterrane Maquis, terwijl de bossen vol zijn met bloeiende eiken en pijnbomen. De katoen en sesam plantages, de Citrus en bananen boomgaarden op de vlakte hebben een eigen schoonheid. In Antalya verschijnen de 4 seizoenen alleen op de kalender, omdat er niet echt een winter is, zelfs zo dat er in 1985 voor het eerst in 60 jaar sneeuw viel, wat voorpagina nieuws was.
Korte geschiedenis van Antalya
Bewijs van menselijk bewoning dateert 200.000 jaar terug en is ontdekt in de Carain grotten 30 kilometer ten noorden van de stad Antalya. Andere ontdekkingen dateren uit Neolitische tijden en meer recente periodes laten zien dat het gebied bewoont is geweest door verschillende oude beschavingen door de eeuwen heen. Data uit de periode van de Hetitten refereren naar het gebied als het land van Arzawa en documenteren de levendige interactie tussen de provincies in 1.700 voor christus. Historische data laat zien hoe steden onafhankelijk ontwikkelden, hoe het gebied als geheel Pamfilie werd genoemd en hoe een federatie van steden werd opgezet in de provincie. Er is ook data van de migratie van de Akha clan naar dit gebied na de Trojaanse oorlog.
Het beheer van het koninkrijk van Lydia in west Anatolie kwam tot een eind in 560 voor christus nadat het verslagen is door de Perzen tijdens de slag van Sardis in 546 voor Christus.
Vanaf 334 voor Christus tot de dood van Alexander de Grote veroverde hij de steden een voor een op Termessos en Silion na. Met de nederlaag van het Seleudische leger bij Apamaea begon het beheer van het koninkrijk Pergamon. In 150 voor christus stichtte Attalos II, koning van Pergamon, de stad Attalaia (vandaag Antalya) als basis voor zijn krachtige marine.
Attalos III, de laatste koning van Pergamon, stierf in 133 voor Christus en liet zijn koninkrijk na aan de Romeinen. Het Romeinse en aansluitend Byzantijnse keizerrijk regeerden het gebied de volgende 13 eeuwen.
Seltsjoekse Turken
In 1207 na Christus veroverden de Seltsjoekse Turken Antalya en daarna Alanya in 1220 na Christus. De was het eind van het Romeinse/Byzantijnse tijdperk. De Ottomanen kwamen in 1391. De korte bezetting van het gebied door de Italianen kwam tot een abrupt eind na de eerste wereldoorlog met de stichting van de Turkse republiek in 1923. Antalya is nu geregistreerd als een provincie van de Republiek Turkije.
Anatolië
![]() |
![]() |
![]() |
Bezienswaardigheden
Antalya was vroeger een stad waar veel Grieken en Armeniërs woonden en heeft nog altijd een aantal kerken en kloosters. Meerdere hiervan worden tegenwoordig gebruikt door de
overheid. Je kunt verder uren ronddolen in de nauwe steegjes van het oude havengebied. De fraaie oude Ottomaanse huizen moeten de laatste jaren helaas meer en meer plaats maken voor moderne gebouwen.
Yivili Minare
De Yivili Minare maakte deel uit van een moskee die de Sultan Keykobat in de dertiende eeuw liet bouwen. De minaret is met zijn kalkstenen opbouw het symbool van Antalya. Het plein naast de Yivli Minare is het centrum van de stad. Rond de Minare liggen een aantal gebouwen die onderdeel uitmaken van het Etnografisch museum van de stad.
Archeologisch Museum
Liefhebbers van oudheden mogen het Archeologisch museum niet missen. Dit is een van de indrukwekkendste musea van het land. Daarnaast kun je je als archeoloog in spé in de omgeving van Antalya verlekkeren aan antieke steden als Perge, Aspendos en Termessos.
De poort van Hadrian
Deze poort maakt samen met de toren van Hidirlik deel uit van de Romeinse verdedigingswerken van de stad.
Moskeeën
De twee belangrijkste Ottomaanse moskeeën zijn de 16de -eeuwse Murat Pasja moskee en de 19de -eeuwse Tekeli Mehmet Pasja moskee.
Restaurants, terrasjes en discotheken
Goede en goedkope restaurants zijn vooral in en rond de bazaar te vinden. Discogangers zijn welkom in een van de discotheken langs het Konyalti strand. Voor de rest kun je de avonden doorbrengen op een van de vele terrasjes van Antalya.
Uitgaan in Antalya
In Antalya is altijd wat te doen! Van restaurantjes en uitgaanscentra tot en met winkeltjes en prachtige stranden. Ook kunt u een dagje uit naar het Dolfinarium in Kemer of beleef veel waterplezier in Aqualand.
Çiçek passage
Het uitgaanscentrum in de Kaleiçi, de oude binnenstad van Antalya, is de Çiçek passage. (Bloempassage). Een bar/restaurant met live muziek, veel gezelligheid waar niet alleen toeristen maar ook inwoners van Antalya zich opperbest vermaken. Probeer het één avond en u blijft terugkomen!
Club Arma
Club Arma ligt gelegen onderaan de jachthaven en is een toonaangevende openlucht club in de Kaleiçi waar u ook in stijl kunt dineren.
Beach Park
Beach Park langs het Konyaaltı strand heeft vele kleinere clubs en bars. In de zomer kunt u hier iedere avond terecht om te stappen. In de winter dan zijn vrijdag en zaterdag aan te raden.
Pretpark
Dolfinarium Kemer
Het dolfinarium in Kemer (op 1 uur rijden vanaf Antalya) is een belevenis. De show is leuk en het programma dat aangeboden wordt voor gehandicapte kinderen is indrukwekkend.
Aqualand
Een themapark, met vele glijbanen en een golfslagzwembad te vinden aan het einde van Beach Park vlakbij het Konyaaltı strand.
Omgeving verkennen
In de buurt van Antalya
De provincie Antalya strekt zich uit van Fetiyhe in het westen tot Anamur in het oosten, ook wel de Turkse Rivièra genoemd. Ongeveer in het midden bevindt zich de stad Antalya. In deze contreien is veel historie bewaard gebleven. Er zijn talrijke amfitheaters, oude opgravingen en oude steden te bezichtigen. De bekendste zijn Olympos, Perge, Aspendos en Termessos. Je kunt nabij Antalya wandelen, zwemmen, golfen, duiken, grotten en ruïnes bezichtigen, parken, steden en dorpjes bezoeken en vertoeven aan de vele stranden en strandjes die de Turkse Riviera rijk is. Er is voor ieder wat wils. Zelfs skiën is mogelijk tussen januari en april in het Saklikent resort op de Beydağları berg, 50 kilometer ten westen van Antalya.
Oostwaarts
Ten oosten van Antalya vind je Lara, Perge, Aspendos, Belek, Side, Manavgat, Alanya en Silifke. Belek is de golfhoofdstad van Turkije. Dit golfresort bevindt zich op slechts 30 kilometer van Antalya en omvat 9 in gebruik zijnde golfbanen en 3 in aanbouw. Door de prettige temperaturen aan de Turkse Riviera is golfen hier het gehele jaar mogelijk. Perge, ooit een welvarende stad, raakte in het Byzantijnse rijk in verval. De restanten van deze stad zijn nog steeds indrukwekkend. Aspendos, is vooral bekend om zijn prachtige Romeinse theater uit het jaar 162. Ook heeft Aspendos een opmerkelijk aquaduct en talrijke ruïnes ter bezichtiging. Side is een toeristenplaats bij uitstek. Ruïnes bezoeken, zonnebaden op de stranden en winkelen; het kan moeiteloos gecombineerd worden.
Westwaarts onder andere Çıralı, Olympus en Yanartaş
Het kleine landelijke dorpje Çıralı ten westen van Antalya aan de kust is zeker een bezoekje waard. Het dorp ligt op iets meer dan een uur rijden van Antalya, dicht bij de oude ruïnes van Olympos en bij de Chimaera berg waar het ‘eeuwige vuur’ (Yanartaş) te bewonderen is na een klim van ongeveer 30 minuten. Op deze plek lekt natuurlijk gas vanuit de aarde door de rotsen naar boven waardoor het vuur ontstaat.
Vanaf restaurant Kara Kuş kun je via het strand Olympus bezoeken.
Echter in de winter zijn de zee en het riviertje dat onder aan de berg stroomt, soms ineens te ver landinwaarts gestroomd zodat je op de terugweg voor verrassingen komt te staan!
Winkelen
Boulevard
Langs alle boulevards zijn de meest uiteenlopende winkels en stalletjes te vinden. En als je de zijstraatjes in schiet, dan vind je daar de goedkopere zaken. Ook elektronische apparatuur en apparaten zoals batterijopladers en de batterijen zelf zijn overal verkrijgbaar. Een batterijoplader heb je hier al voor 15 TL. (Omgerekend zo’n 6 euro 50).
Voor de dames is er een prima winkel op de Atatürk Caddesi; vanuit de Kaleiçi onder de Hadrian poort door oversteken en rechtsaf slaan. Na plusminus 8 minuten vind je aan de linkerhand een lingerie- en pantywinkel die uitstekende service biedt en niet duur is.
Karetschildpadden
De gehele kuststreek is de moeite waard om te bezoeken. Kleine inhammen en een 3,5 km lang strand nodigen de bezoeker uit om een duik in zee te wagen. Overnachtingsplekken in Çıralı zijn er genoeg; hier geen hoogbouw en resorts, maar kleine familiepensions en de beroemde houten boomhutten. De natuur is op vele plekken rondom Çıralı nog ongerept, met stille kreekjes, afgelegen strandjes en sinaasappelbomen.
Het strand wordt ’s nachts bewaakt zodat de beschermde Karetschildpadden ongestoord hun eieren kunnen leggen.
Stranden Antalya
Eén van de redenen van de populariteit van Antalya vormen de stranden van deze stad aan de Turkse Riviera. De belangrijkste stranden van de stad zijn Lara Beach, waaraan Titanic Turkije is gelegen, het strand van Konyaalti en een privéstrand dat bij de oude haven ligt. We zoomen hieronder in op deze stranden.
Konyaalte Strand (Konyaalte Plajı)
Dit langgerekte strand, bestaande uit kiezelsteentjes, ten westen van Antalya meet drie kilometer. Het trekt behoorlijk wat publiek. Bovenaan het strand vindt u ontelbare barretjes, eettentjes en loungegelegenheden. Het aangrenzende Beach Park is hét ontmoetingscentrum voor jongeren die hier genieten van cocktails en andere drankjes. Vanuit het centrum van Antalya brengt de tram u in zo’n 20 minuten naar de eindhalte van waaruit het ongeveer 8 minuten lopen is, bergafwaarts, om he
Lara Strand (Lara Plajı)
Het 11 kilometer lange Lara Beach biedt vooral rust. Dit strand ligt ten oosten van de stad. Dit kent twee stranden: het Lara strand en het Centrum strand. Het Centrum strand wordt door rotsen in twee stukken verdeeld. Deze stranden zijn zandstranden en in de zomer is het er iets rustiger dan op het Konyaalte strand. Deze kuststrook is nog volop in ontwikkeling.
Er zijn veel hotels aan te vinden. Hotel Titanic Beach Resort is daar één van en meteen de meest luxueuze. Dit zandstrand is een paradijs voor de rustzoekers en zonaanbidders. Tegen betaling kunnen hotelgasten gebruik maken van de strandstoelen en parasols op dit strand.
‘Stranden’ Antalya centrum
In Antalya zelf is een piepklein strandje. Als u in de Kaleiçi langs het Doğan hotel richting zee loopt totdat u niet verder kunt en in plaats van rechtsaf richting haven te lopen, rechtdoor loopt, komt u vanzelf bij een restaurant waar u niet verder kunt. U dient hier eerst entree te betalen, zo’n 5 lira, waarna u het strand via een trap kunt betreden en gebruik kunt maken van de ligbedden.
Als u onder de Hadrianus poort de Kaleiçi inloopt en linksaf slaat, de hoofdstraat van de Kaleiçi in en deze afloopt tot het einde, (slechts 5 minuten!) komt u bij de boulevard. Slaat u linksaf en gaat u de boulevard op dan vindt u na ongeveer 500 meter aan uw rechterhand een trap die naar een ‘vlot’ leidt en een restaurant (Adalar beach cafe), waar het in de zomer goed toeven is. Iedere winter slaan harde golven en stormen het vlot kapot, maar iedere lente wordt het door vaardige handen weer omgetoverd tot een ‘plankenstrand’ boven de golven!
Privéstrand: Mermerli
Direct ten oosten van de haven van Antalya ligt een beschut privéstrandje dat Mermerli Beach heet. Het is nogal rotsachtig en daarom niet zo druk als bijvoorbeeld Konyaalti. Het gelijknamige restaurant bij Mermerli serveert uitmuntende visgerechten.
Nabij Antalya
Perge
Perge is 18 kilometer ten oosten van Antalya gebouwd tussen de Duden en Aksu rivieren. De stad is te bereiken vanaf de Antalya-Alanya snelweg, afslaan naar het Noorden bij Aksu. Omdat Perge niet aan de kust lag, was de stad niet onderhevig aan aanvallen door piraten en kon daarom vooruitgang boeken zonder onderbrekingen. Perge is gesticht in 1200 voor Christus. In 332 voor Christus, maakte Perge net als Side een overeenkomst met Alexander de Grote en kwam dus niet in oorlog zodat de normale ravages voorkomen werden.
Het leefde door in de Hellenistische, Romeinse en Byzantijnse periodes. Het theater met 15.000 zitplaatsen is gebouwd in de 2e eeuw na christus en het nabij gelegen stadium kon 12.000 mensen houden. Met uitzondering van het Afrodite stadion is dit de best bewaarde stad in Anatolië. Er zijn 30 kamers, waarschijnlijk gebruikt als winkels onder de stadion zitplaatsen. Vele beelden en andere waardevolle items zijn blootgelegd in recente opgravingen, waarvan de meeste in het Antalya museum liggen. Enige gebouwen die de moeite van het bezichtigen waard zijn: de poorten, agora, nymfaeum, straten met pilaren, sarcofaag, basiliek en akropolis
Termessos – Belek
Termessos is misschien wel de meest interessante oude stad in de Antalya regio. Het is een Psidiaanse stad gebouwd op een hoogte van 1050 meter in het Taurus gebergte. Termessos bestaat uit een ongewoon groot aantal zeldzame planten en dieren, die onder bescherming staan in het nationaal park van Termessos. Als u afslaat van de Antalya Burdur snelweg in de richting van Korkuteli, zult u de wegwijzer naar Termessos zien na 14 kilometer en na nog eens 9 kilometer ligt Termessos zelf. Voor een bezoek aan deze stad bent u tijd nodig en de wil de heuvel op te lopen, omdat Termessos helemaal gebouwd is op een bergachtig gebied dat moeilijk te bereiken is.
De inwoners van Termessos waren bekent als de Solymnianen, maar in tegenstelling tot andere steden van die tijd kwamen ze niet van de zee en waren totaal van Anatolische afkomst. Wat is bekend van de geschiedenis van de stad, met uitzondering dat Alexander de Grote Termessos in 333 voor Christus wilde veroveren, dit niet lukte en de stad vergeleek met een adelaarsnest. Termessos ging gestaag ten onder en is uiteindelijk verlaten in de 5e eeuw na Christus. Enkele gevonden overblijfselen zijn de muren, de Hadrians triomf boog, de waterbakken, het theater, het gymnasium, de agora, de odeon en de heroon. Onder de tombes die ver en wijd verbreid zijn kunnen tombes van Alcates, Agatemeros en de met een leeuw versierde sarcofaag gezien worden.
Het weer Antalya | Het weer Lara |