Kusadasi
Kusadasi is een van de drukst bezochte badplaatsen aan de Egeïsche zee, en zeer populair bij liefhebbers van zon, zee, strand en discotheken. Geen aanrader dus als je van je écht op zoek bent naar rust. De stad ontleent haar naam aan het duiveneilandje dat voor de kust ligt. De vertaling van Kusadasi is letterlijk vogeleiland.
Bij de jachthaven, in de bazaarwijk met z’n smalle straatjes en bij de vele restaurantjes rond de haven heerst een gezellige drukte. De haven van Kusadasi is ook een bekende aanlegplaats voor cruiseschepen uit de hele wereld.
De havenstad is een bekende aanlegplaats voor vele veerdiensten uit Griekenland en Italië. De plaats heeft een fraaie jachthaven, een vissershaven en een mooie boulevard met wandelpromenade.
Verder heeft Kusadasi een gezellig winkelcentrum met voetgangersgebied, vele straatjes met restaurants, cafés en terrasjes. Je kunt schitterende artikelen kopen in de overdekte bazaar. Daar bieden talloze winkeltjes u een ruime keuze aan sieraden, tapijten, kleding en kleine souvenirs. De “Barlar Sokak” (Straat met bars), is de straat waar de meeste uitgaansgelegenheden te vinden zijn.
Grote zandstranden met helder water vind je op loopafstand, zoals het beroemde Ladies Beach en Silver Beach. Breng ook een bezoek aan het even buiten Kusadasi gelegen Long Beach; dit strand is het meest geschikt voor kinderen. Kusadasi is verder een uitstekend uitgangspunt voor verschillende excursies. Op een schiereiland vlakbij ligt het natuurpark Yarimadasi, waar alle originele flora en fauna een beschermd leven leiden.
![]() |
![]() |
Duiven-eiland (Güvercinada)
Het “Duiven-eiland” ligt voor de kust van Kusadasi en is eigenlijk het symbool van de stad. Eeuwenlang gebruikt tijdens de vogel-migraties, als rustpunt voor onze gevederde vrienden.
In de Ottomaanse tijd kreeg het hele stadje deze naam en de naam van het eiland veranderde in “Duiveneiland”.
Het eiland had een strategische ligging en het werd dan ook gebruikt voor de defensie van de havenstad, in geval van aanvallen vanaf zee. Het byzantijnse fort, verdediging bouwwerk tegen de vele piraten, heet dan ook “het Piratenkasteel”. Tegenwoordig is het eiland via een pier verbonden met de kust.
Aan deze pier liggen veel vissersschepen en zomers de vele excursie-boten. Het eiland zelf huist een kleine, nog steeds in gebruik zijnde vuurtoren. Twee terrassen, met waanzinnig uitzicht op de zee, kust, haven en Kusadasi en een mini-kinderboerderij. Het eiland is een prachtig punt om naar en over heen te lopen. Maak eens een wandelingetje deze kant op, want dat is de moeite waard.
Kervansaray
Het meest typerende gebouw van Kusadasi is natuurlijk de “caravanserai”. Gebouwd in 1618 door de Grand-Vizier” Oküz Mehmet Pascha”, die ook verantwoordelijk was voor de bouw van de stadsmuren en de grootste moskee. Het gebouw is eigenlijk een Ottomaans fort, dat gebruikt werd ter bescherming van karavanen en de zeehandel.
Stel je voor hoe dat er vroeger uitgezien moet hebben als karavanen arriveerden uit het verre oosten, India en zelfs China ,met hun kostbare lading van exotische producten en hun mysterieuze begeleiders. Kamelen, paarden, ezels, wagens, menners en natuurlijk de kooplui zelf. Hier kwamen ze in aanraking met de zeelui uit Europa. Hier werd zwaar handel gedreven, er werden ervaringen en verhalen uitgewisseld.
Natuurlijk werd er gegeten en gedronken en gefeest. De “Caravanserai” heeft het allemaal meegemaakt en tot op de dag van vandaag wordt er gefeest, want het gebouw is tegenwoordig de locatie waar meerdere keren per week de “Turkse Avond” wordt gehouden. Folklore, zangers, dansgroepen en natuurlijk de buikdanseressen treden hier dan op, in de meest originele omgeving die je voor zo’n avond zou kunnen wensen.
Ben je in Kusadasi, dan is het de moeite waard hier even binnen te lopen. Hoe druk het in het centrum ook mag zijn, zo gauw je door de poort de binnenplaats opgelopen bent, ben je in een andere dimensie terecht gekomen. Laat je fantasie even op de loop en zwijmel naar het rijke verleden. Waarschijnlijk zal je weer snel uit je dagdromen ontwaken, doordat je “yes, please” hoort van een van de verkopers. In het gebouw is namelijk ook een mooie tapijten-en goudzaak. Je kan op het terras ook iets drinken of gewoon even rondkijken. Maar ga even naar binnen, want is het de moeite waard!
Ataturk Beeld
Kese-dagi is de heuvel die boven het stadscentrum uit steekt. Hier boven op, aan de kant van de haven staat een van de beelden van ATA TÜRK, de oprichter van het moderne Turkije. Van hieruit heb je echt een spectaculair uitzicht over de stad, het duiven-eiland en de havens . Zeker als er grote cruiseschepen liggen is een bezoek aan dit punt meer dan de moeite waard. Er is echter een probleem; er is geen openbaar-vervoer naar dit gedeelte. Je kan wel een taxi nemen en daarna dezelfde route weer terug lopen. Of je kan er zelf een puzzeltocht naar maken, het is een hele klim, maar wat een uitzicht. De makkelijkste toegangsroute loopt achter om de berg. Veel plezier!
Jachthaven (Marina)
Altijd de moeite waard om te bekijken; jachthavens in het middellandse zeegebied. Dat geeft altijd een prettig vakantiegevoel. Zo ook bij deze, een van grootste Marina’s van Turkije. Direct bij binnenkomst van Kusadasi kan je de jachthaven aan de rechterkant niet missen. Meer dan 420 ligplaatsen (+200 ligplaatsen op het droge)voor jachten tot 55 meter. Meer dan 3000 jachten per jaar doen deze haven aan. Het is een heerlijke wandeling langs de kade van de Marina. Je kijkt je ogen uit aan al dat dure speelgoed.
Er liggen hier excursie- of rondvaart – boten, speedboten, zeilboten, zeil- en motorjachten, catamarans en ferry’s voor anker. De Marina heeft een paar kleine, rustige terrasjes, wat winkeltjes, zwembad, grote supermarkt en alle faciliteiten die een moderne jachthaven moet hebben. Deze haven heeft dan ook een blauwe vlag. Dat betekent dat het wel goed zit hier. De Marina (37 0 52’N.27 o 15’E) beschikt over een druk gebruikte werkplaats, die allerlei specialiteiten kan uitvoeren. Vanaf de jachthaven naar het centrum is het ongeveer 15 tot 20 minuten lopen langs de boulevard. Er is een taxistandplaats bij de ingang en minibusjes komen ongeveer iedere paar minuten langs.
Efeze
De naam Efeze doet niet alleen denken aan de antieke. Maar ook aan Artemis, apostel Johannes en moeder Maria. Jaarlijks komen duizenden, pelgrims en toeristen, naar Turkije om deze historische plaatsen te bezoeken.
De verschillende bezienswaardigheden liggen echter wel wat uit elkaar. Zo liggen de Johannesbasiliek en het, door een visioen ontdekte, huisje van Maria tien km van elkaar. En aan een dag heeft u niet genoeg om al de monumenten ertussen in te bekijken. Het beste kunt u een nachtje in Selçuk blijven: zo proeft u van de Turkse gastvrijheid en heeft u alle tijd om de eeuwenoude geschiedenis van dit gebied in al zijn facetten te bewonderen.
Efeze zelf werd gesticht in een van de mooiste streken aan de Egeïsche kust. Het was een stad vol pracht en praal, zeker in de hoogtijdagen van de Romeinse heerschappij, toen de stad hoofdstad was van een gebied met 500 kleinere steden en er 250.000 mensen woonden.
Nog steeds is deze grandeur te voelen bij binnenkomst van de stad. Stel uzelf voor als opverende van een schip dat Efeze nadert: al van verre zijn de trappen van het kolossale theater zichtbaar. De hoge zuilen en de schoonheid van de Artemis-tempel verblindden alle nieuwe bezoekers met hun schoonheid. Elk jaar in april kwamen wel een miljoen mensen om het voorjaarsfeest ter ere va de godin Artemis te vieren.
Sportlieden, musici en acteurs hielden al deze gasten, soms van zo ver als Jeruzalem en Athene, bezig in het grote theater. De tempel van Artemis was ooit een van de 7 wereldwonderen, helaas is er weinig van over.
De resten van de stad Efeze zelf zijn echter indrukwekkend. Hoewel er vele eeuwen voorbij zijn en de tand des tijds en andere verwoestingen hun sporen hebben achtergelaten, heeft de stad niet ingeboet aan elegantie. Toen Efeze als stad haar belangrijke positie verloor, verlieten de bewoners haar en werd de stad eeuwenlang vergeten. Pas ruim een eeuw geleden zijn de opgravingen begonnen en als gevolg van recente restauraties kunnen nu weer vele miljoenen mensen genieten van wat eeuwenlang onder de grond verborgen bleef.
![]() |
![]() |
De geschiedenis van Efeze
Het eerste Efeze werd gesticht aan de oevers van een baai, daar waar de antieke rivier de Kaystros in de zee uitmondt. Dit gebied, in het midden van lonie, kenmerkt zich door een mild, vochtig klimaat en vruchtbare bodem. Geen wonder dat het erg in trek was als vestigingsgebied. Bovendien vervulde het een brugfunctie tussen West en Oost en ook nam het een sleutelpositie in vanwege de ligging tussen Milete en lonie.
De schone kunsten en wetenschappen, maar ook de filosofie, waarvan Heraclitus en Thales belangrijke voorbeelden waren, bloeiden in lonie. De steden ontwikkelden een geheel eigen religieus karakter waren politiek zeer goed georganiseerd en hadden eigen bestuurlijke verantwoordelijkheid.
Efeze werd door twee zaken sterk beïnvloed: geologie en politiek. Beide invloeden zijn overigens sterk met elkaar verwegen. Wie het eerste informatie komt uit 2000 jaar chr. toen de stad grensde aan de tempel van moedergodin Cybele, de latere Artemis. De oudste bronnen melden dat de Amazones Efeze gesticht hebben en dat daarna de Cariers en Lelegiers de stad bevolkten.
Panaya Kapulu – Het huisje van Maria
Sinds eeuwen bestaan er twee theorieën over de dood en het graf van Maria:
- Ze is gestorven in de sterfplaats van Christus, zoals geschiedschrijvers aangeven met ”dormito Hierosoymitana”, oftewel de dood in Jeruzalem.
- Anderen menen dat het een ”dormito Ephesiana”, oftewel dood in Efeze was. Zij verwijzen naar het overlijden van Maria in het huis van Joha. Volgens de overlevering schrijft Johannes dat hij met zijn opvolger in zijn huis in Efeze geleefd heeft. Hij werd er bisschop en is er gestorven.
Havenstraat of Arcadiana
Vanaf de haven leidt een 530 meter lange en 21 meter brede straat naar grote theater. Deze straat, een van de hoofdstraten van de stad, werd onder keizer Arcadianus(395-408) gerenoveerd en draagt sindsdien zijn naam.
Vooral in de periode tussen00 keizer Claudius(41-54) en keizer Trajanus (98-117) werd het oorspronkelijk Griekse theater verbouwd tot het huidige, enorme Romeinse theater. Er konden niet minder dan 25.000 toeschouwers een plekje vinden in het theater met een diameter van 50 meter. Bovenaan het theater is een weggetje dat het theater verbindt met de Curetenstraat. Net als elders, zijn ook hier de meeste stenen zittingen gesloopt en elders gebruikt. Het theater is niet alleen belangrijk vanuit kunstzinnig oogpunt, het speelde ook een belangrijke rol in de strijd tussen het opkomend christendom en de nog bestaande Artemis-verering.
Celsusbibliotheek
In het jaar 135 liet Aquila, de zoon van Tiberius Julius Celsus Polemaeanus ter ere van zijn vader deze prachtige bibliotheek bouwen. Celcuc was in zijn leven, na een militaire loopbaan, proconsul van de provincie Asia geweest.
Curetenstraat
Vanaf de Herculespoort heeft men een schitterend uitzicht over de Curentenstraat met aan het eind de Celsusbibliotheek.
Excursies Kusadasi
Vanuit Kusadasi is het mogelijk de volgende excursies te ondernemen.
Een onvergetelijke excursie naar de beroemde havenstad Ephese met haar oudheidkundige opgravingen:
- Een boottocht naar het Griekse eiland Samos.
- Een avontuurlijke zee cruise langs de kust.
- Excursie naar de beroemde witte kalksteenterrassen overstroomd door het heilzame warme bronwater in Pamukkale.
- Een Turkse avond in de Kervansaray.
- Excursies naar interessante steden zoals Didem, Prience en Miletos.
- Boottocht naar het Griekse eiland Samos.
- EPHESE, Ephese is een begrip bij opgravingen. Nergens werd zo goed een oude Romeinse stad gereconstrueerd, dit dankzij de kwaliteit van de opgegraven restanten. Ephese was in de Romeinse periode één van de belangrijkste steden in de regio en dat kan je ook merken. Het heeft ook zijn bekendheid verworven door de tempel van Artemis, één van de zeven wereldwonderen. Deze tempel ligt buiten de stad en daarvan blijft er bijna niks meer over. Anders is het met de stad Ephese zelf. Daar zijn er straten, een theater, een kerk, een bibliotheek en nog tientallen andere gebouwen blootgelegd.
- PAMUKKALE: witte kalksteenterrassen gevuld met water. Ze zijn niet allemaal meer toegankelijk maar ze aanschouwen is de verplaatsing zeker waard. Soms zijn er wel nog toeristen toegelaten in een paar terrassen, natuurlijk blootvoets om ze niet te beschadigen.