Inentingen en vaccinaties voor een reis naar Turkije
Er worden voor veel landen reisadviezen gegeven met betrekking tot inentingen om te voorkomen dat er tropische ziekten, infecties of andere niet in Nederland voorkomende ziekten worden opgelopen. De adviezen over inentingen voor Turkije die op internet zijn te vinden zijn nogal eens verschillend. De informatie die in dit artikel wordt verstrekt is dan ook afkomstig van de GGD zelf.
Inentingen tegen hepatitis
De GGD adviseert reizigers, ongeacht de verblijfsduur in Turkije, zich te laten inenten tegen hepatitis A. Hepatitis A wordt ook wel de besmettelijke geelzucht genoemd en wordt overgedragen via (met faeces bacteriën) besmet voedsel of drinkwater.
De inenting tegen hepatitis A wordt aangeraden, omdat een dergelijke infectie snel kan worden opgelopen. Hepatitis A kan bijvoorbeeld al opgelopen worden na het eten van een softijsje dat gemaakt is van verontreinigende melk. Of door het eten van besmet voedsel in restaurant of andere gelegenheid.
Voorzorgsmaatregelen en inentingen
Bij een verblijf van meer dan drie maanden wordt aangeraden om inentingen tegen buiktyfus, hepatitis B en hondsdolheid te laten zetten. Andere inentingen die worden aangeraden zijn onder meer de DTP vaccinatie.
In de maanden mei tot en met oktober zijn er in Turkije in bepaalde regio’s verhoogde risico’s op malariamuggen. Malaria kan eenvoudig worden voorkomen door het slikken van malariatabletten en door het nemen van andere voorzorgsmaatregelen zoals het gebruik van maken van een klamboe bij een verblijf in de risicogebieden.
Het is raadzaam om bij twijfel over inentingen voor een reis naar Turkije inlichtingen te vragen bij de plaatselijke GGD. Zo gaat u in elk geval goed voorbereid op vakantie naar Turkije.