Op vakantie naar Turkije, waar moet ik aan denken?
Tijdverschil Turkije – Nederland
Ga je op vakantie naar Turkije, hou er dan rekening mee dat er een tijdsverschil is. Het tijdverschil tussen Nederland en Turkije is één uur. In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland.
Paspoort / identiteitskaart
Voor de reis naar Turkije dienen Nederlandse reizigers in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart, die nog minimaal drie maanden geldig is na uw geplande vertrek uit Turkije. Alle reizigers met een andere dan de Nederlandse nationaliteit, kunnen het beste hun ambassade benaderen voor de voorwaarden.
Visa
U dient bij aankomst in Turkije een visum te kopen. De kosten hiervan bedragen € 21,90. Het advies is om € 25 contant mee te nemen, maar Turkse lira of ander buitenlands geld wordt ook geaccepteerd. Creditcards worden niet geaccepteerd.
Reist u op een paspoort dan wordt het visum in het paspoort geplakt. Heeft u echter een Nederlandse identiteitskaart, dan krijgt u een apart blaadje met daarop uw visum. Bewaar dit dus goed, u heeft het weer nodig bij uw uitreis.
Indien u binnen 90 dagen nog een keer naar Turkije reist, hoeft u geen nieuw visum te kopen en kunt u gebruik maken van hetzelfde visum.
Geldzaken
De munteenheid in Turkije is de nieuwe Turkse lira (YTL). In de meeste grote toeristenplaatsen kunt u geld pinnen en wisselen. Het gebruik van de pinpas en creditcard in winkels is nog niet zo veel geaccepteerd als in Nederland. U kunt in de meeste toeristenplaatsen ook betalen met de euro of andere buitenlandse valuta zoals de Amerikaanse dollar of de Engelse pond, maar let u op; de wisselkoers die de winkelier gebruikt zal niet altijd gunstig zijn voor u. Het kan voordeliger zijn uw geld in Turkije te wisselen.
Gezondheid
Kraanwater / Drinkwater
Drinkt u alstublieft geen leidingwater als u in Turkije bent. Dit is niet omdat het water besmet zou zijn, maar omdat het water gezuiverd wordt met chloor. Het is gebruikelijk om flessen water te kopen. Deze zijn overal verkrijgbaar.
Vaccinatie
Raadpleeg uw huisarts of GGD bij u in de buurt. Controleert u ook wat uw reisverzekering wel of niet vergoed.
Verzekering Turkije
Wanneer u op reis gaat, is het altijd raadzaam een reisverzekering af te sluiten. Dit is niet alleen voor verlies of diefstal van bijvoorbeeld uw koffer, maar ook voor gemaakte kosten bij een dokter of tandarts die uw eigen (Nederlandse) ziektekostenverzekering niet dekt. Voor Turkije volstaat een reisverzekering met Europadekking.
De reisverzekering dekt alle kosten die hoger zijn dan de basiskosten die in Nederland gemaakt zou worden. De basis verzekering is voldoende mocht je niet met eigen vervoer reizen. Vakantiegangers die met eigen vervoer willen reizen kunnen hier de uitgebreide vorm van deze reisverzekering afsluiten.
Reisverzekeringen – Vakantie Turkije
ANWB: Europadekking | Turkije – Extra kosten boven basiskosten | incl. eigen vervoer, Istanbul Europese deel |
ANWB: Werelddekking | Turkije – Extra kosten boven basiskosten | incl. eigen vervoer Overal in Turkije |
Klik hier om meer informatie te kunnen inwinnen over de verschillende reisverzekeringen.
U kunt ook overwegen om een annuleringsverzekering af te sluiten. Deze dekt niet alleen de kosten voor als u onverhoeds niet op vakantie kan gaan, maar ook als u eerder naar huis moet terugkeren. Laat u goed voorlichten over de voorwaarden en bepalingen van beide verzekering.
Elektriciteit
Het voltage van het elektriciteitsnetwerk bedraagt 220 Volt. In principe kunt zich redden met een Nederlandse stekker. Incidenteel kan een wereldstekker handig zijn.
Vervoer
Boekt u een pakketreis, dan wordt u meestal met een transfer bus opgehaald vanaf de luchthaven en naar uw accommodatie gebracht. De grote steden hebben een uitgebreid bus systeem en in sommige gevallen een metronetwerk. De stadsbussen vertrekken gemiddeld om de 10 à 15 minuten.
Overal rijden ook kleine busjes, de zogeheten dolmus bussen. Dit is een minibus die een vaste route aflegt. De dolmus heeft echter geen vaste opstapplaatsen. Je gaat gewoon aan de kant van de weg staan en zodra u de juiste dolmus ziet aankomen steekt u de hand omhoog. Om uit te kunnen stappen roept u:”Musait bir yerde lütfen” (eerste beste plaats a.u.b). De meeste buschauffeurs kennen de namen van de hotels op hun route. U kunt vooraf of achteraf betalen en meestal geldt er een vast tarief per enkele reis. U betaald altijd contant en het geld kunt u ook tijdens de rit naar voren doorgeven. Het wisselgeld komt vanzelf weer bij u terug.
Taxi’s in Turkije
De taxi is ook een goede optie. Op centrale plaatsen zijn taxistandplaatsen, maar u kunt ook aan de receptie van uw hotel vragen of zij voor u een taxi bellen. Spreekt u duidelijk van tevoren af waar u uit wilt stappen en wat de prijs is van de rit. Of zorgt u ervoor dat de taxichauffeur de meter aanzet.
Zijn de afstanden iets groter, dan kunt u die het beste per bus overbruggen. Op elk busstation zitten verschillende busmaatschappijen met hun kantoor. De bussen kunnen het beste getypeert worden als luxe touringcars met voldoende service aan boord. Afhankelijk van de afstand en maatschappij met wie u reist, kunt u een film en versnaperingen (gratis) aan boord verwachten. Bijna elke stad in Turkije is wel verbonden met elke andere stad en u kunt het hele land per bus doorkruisen. De tarieven zijn schappelijk en het vervoer erg gerieflijk. De trein is ook een optie en uiteraard zijn er genoeg mogelijkheden om u ook binnen Turkije per vliegtuig te verplaatsen.
Mocht u naar één van de toeristische plaatsen aan de kust gaan zoals Kusadasi, Bodrum of Marmaris, bezoek dan ook de Griekse eilanden. Deze liggen nog geen klein uurtje hiervandaan. Eenvoudig te bereiken met de pond. U kunt een dagtrip nemen naar Griekenland. Neemt u wel altijd uw paspoort of identiteitskaart mee, want u verlaat het land! Bij terugkeer krijgt u weer een nieuw visumstempel. U hoeft dus geen nieuw visum te kopen.