Wandelroute Turkije
Wandelen en culinair genieten aan de Egeïsche zee.
Ontdek met Natuurlijk Reizen het “andere” Turkije!
En bezoek de mooie, weinig ontdekte landschappen van de westkust, de grote gastvrijheid van de bevolking en de goede Turkse keuken!
Je kunt starten met de wandelingen op het schiereiland Karaburun (100 km. ten westen van İzmir). Hier strekken zich prachtige en gevarieerde landschappen uit: verlaten stranden en baaien, steile rotswanden en kliffen, uitgestrekte grasvlaktes en valleien. Rondom de schilderachtige dorpjes liggen boomgaarden met sinaasappels en mandarijnen aan, wijngaarden en eeuwenoude olijfbomen. In de oneindige heuvels laten de herders hun geiten en schapen grazen.
Wandelen door valleien
Tijdens de wandelingen over geitenpaden, heuvels en door valleien geniet u volop van de bloemenpracht, de geur van wilde thijm, narcissen en hyacinten. Onderweg bezoeken we charmante dorpjes, waar veelvuldig contact met de lokale bevolking wordt gemaakt. Af en toe zou je bij een verlaten strand een verfrissende duik in zee kunnen nemen.
Na de wandelingen lonkt de heerlijke en uitgebreide keuken waar de westkust van Turkije vermaard om is. Dorpsvrouwen maken lokale specialiteiten klaar en laten u de bijzondere producten van Karaburun proeven. Zo staat het schiereiland ondermeer bekend om haar lekkere olijfolie, bijzondere kaassoorten, honing, artisjokken en vele fruit. In kleine restaurantjes van Karaburun kunt u verdere kennis maken met de Egeïsche keuken.
Wandelgids
Mocht je zelf niet op pad willen, kan je ten alle tijden een gids meenemen. Op het internet staan talloze wandelroutes uitgestippeld. Voor diegene die zijn/haar eigen tempo willen aanhouden, zorg ten alle tijden dat je een GPS bij je hebt om je zelf te kunnen lokaliseren.
Voordelen van een gids is dat ze boeiende verhalen kunnen vertellen over de flora, fauna, de geschiedenis en de lokale gewoonten en gebruiken. Deze reis zal je een goed beeld geven van het “andere” Turkije die ver weg is van het massa toerisme!
Dagtrips Izmir, Karaburun, Uzundere
Dag 1: Aankomst in Izmir
Izmir is een leuke levendige stad waar traditioneel en modern samenkomt. Naast een sfeervolle oude bazaar en kleine werkplaatsjes waar nog oude ambachten worden beoefend, zijn er moderne, trendy cafés en restaurants. Het is een stad waar het heerlijk ronddwalen is, waar u lekker kunt eten en kennis kunt maken met het hedendaagse Turkije.
Dag 2: Van Izmir naar Karaburun
Je kunt langs de prachtige kustweg met kleine vissersdorpjes reizen van Izmir naar Karaburun. Onderweg zijn er de 2600 jaar oude olijfoliepers van het antieke Klazomenai te bezoeken. Te zien is hoe deze kleine vrucht, sinds de oudheid, verwerkt wordt tot “het goud van de Egeïsche boer”. Hier zou je kunnen starten met je lunch. Lunchen kan al in een klein visrestaurantje in het vissershaventje van Balikliova. Maak de route niet te lang en bezoek één van de hotels in Karaburun, gelegen naast het visserhaventje en vlak bij het strand.
Dag 3: De kustroute ( 10,4 km – ongveer 3,5 uur)
Korte afdaling door het charmante dorp Sarpincik met mooie oude stenen huizen, gelegen tegen een steile helling. De bewoners zijn erg gastvrij en gewend aan doortrekkende toeristen. De vrouwen maken hier heerlijke warme broodjes klaar. Vergeet zeker niet om hier van te proeven. Maak de tocht verder over geitenpaadjes naar de kliffen van Hamzabükü, verder langs verlaten baaien en olijfboomgaarden naar het typische vissersdorpje van Yeniliman (“Nieuwe haven” in het Turks). Stop bij het strand van Kumbükü voor de picknick en neem een verfrissende duik in zee. Blijf overnachten in Karaburun.
Dag 4: De afdaling naar de vallei van Uzundere (13,2 km – ongeveer 4,5 uur)
Tijdens de afdaling naar de vallei kun je gedurende je wandeltocht je opfrissen bij de plek waar dagelijks drinkplaats wordt opgepompt voor honderden geiten en schapen. Deze wandelroute daalt af van de vallei van Uzundere tot aan prachtige oud dorpje Bozköy. De route loopt door zeerafwisselende en mooie landschappen. Aan het einde van deze tocht adviseren we om één van de dorpsvrouwen te bezoeken, haar naam is Sevgül. Zij maakt op haar binnenplaats een traditioneel gerecht (Gözleme) voor je klaar. Gözleme is een soort kaaspannenkoek die op een hete plaat boven het houtvuur wordt gemaakt en die altijd geserveerd wordt met Ayran (een zoute yoghurtdrank, die goed is tegen de dorst). Overnachten kan opnieuw in Karaburun.
Dag 5: Bezoek aan de markt van Karaburun & het spookdorp (5 km – 2,5 uur)
Liefhebbers kunnen een bezoek brengen aan de markt van Karaburun met haar vele lokale produkten. (Dit is een unieke plek om zelf geperste olijfolie van lokale mensen te kopen) Maak het niet te laat, want de wandeltocht gaat door naar het verlaten dorp van Sazak. Vanaf een hoog op een heuvel gelegen pad gaat het off road en over geitenpaden naar een verlaten en indrukwekkend, oud Grieks dorp. Vanuit het dorp kan je naar een ingesloten vallei afdalen, de weg loopt tot aan de zee.
s’ Avonds kun je de barbecue voorbereiden op een houtsvuur op het strand met een onvergetelijke zonsondergang. Overnachten kun je opnieuw in Karaburun.
Dag 6: De bosroute (16,2 km – 5,5 uur)
Afdaling vanuit het oude dorpje van Yaylaköy naar de beek van Çıraklı met zijn eigenaardige monoliet. Vandaar gaat het verder door het aan de voet van de berg gelegen oorspronkelijke dennenbos van het schiereiland tot aan de vallei van Karareis waar meerdere kleine riviertjes samenstromen. Geniet tot aan het einde van de middag. In een klein dorp aan de westkant van het schiereiland kun je overnachten. De inwonders van dit autentiek dorpje zijn gewend om wandelende toeristen voor een bedrag als gast te ontvangen. Hier kun je ervaren hoe het is om als dorpsvrouw in dit dorpsleven, broodpbakken, de herders met hun kudden weiden en hoe de seizoensgroenten en fruit worden geoogst.
Dag 7: Einde wandelroute
Je kunt de dag doorbrengen met lokale bewonders of door wandelen naar Badembükü. Mocht je willen blijven dan kun je pas écht ervaren hoe het is om kruiden te verzamelen of paddestoelen te zoeken, het oogsten van olijven of van genieten van andere groenten en fruit.