Geschiedenis van Artvin
Artvin maakte eerst deel uit van het rijk der Scythen. Vervolgens werd het veroverd door de Perzen, vervolgens heerste het Romeinse rijk voor een langere tijd. De Pathen, Sassaniden en de Armeense zowel als de Georgische koninkrijken volgden hierna. De Byzantijnse rijk staat genoteerd als een van de latere heersers van Artvin. De allerlaatste heerser was de sultan van Seltsjoekse afkomst. Het gehele gebied Çoruh werd in 1071 veroverd uit de handen van de Byzantijnse rijk door de Ottomaanse rijk. Van 1071 t/m 1877 werd het onverstoord bestuurd door de Ottomaanse rijk, waarna er onrust uitbrak. Dit gebeurde door de Turks-Russische oorlog. De Russische troepen vielen Artvin binnen en bezette het gebied rondom Artvin. Veertig jaar lang is Artvin geregeerd geweest door de Russen en is uiteindelijk terug gegeven aan de Turken. Het verdrag van Sévres bepaalde de grenzen van Turkije. De grenzen werden echter zodanig vastgelegd door de Sévres, waaruit bleek dat Artvin buiten de grenzen van Turkije bevond.
Mustafa Kemal Ataturk vond dit verdrag niets en verklaarde dit verdrag ongeldig.
Na harde maatregelen getroffen te moeten hebben, is onder aanvoering van Mustafa Kemal Ataturk de stad Artvin en omringende gebieden terug gewonnen.
Klimaat Artvin
In het oostelijke deel van het Zwarte-Zeegebied, ligt de provincie Çoruh. Dit gebied is uniek vanwege haar klimaat. Vrijwel elke seizoen lijkt op elkaar. In de winter maanden is het in Çoruh goed door te brengen. In Artvin, de hoofdstad van Çoruh kan je zo goed als het hele jaar door vruchten plukken vanuit de fruitteelt. Andere inkomstenbronnen van Artvin zijn groeten en verschillende thee soorten. Het allerbelangrijkste inkomstenbron van Artvin zijn de kopermijnen ( Murgul ). Murgul wordt in het Turks omschreven als “uniek”. Waar Murgul daadwerkelijk zijn naam vandaan heeft, blijft voor iedereen een raadsel. Men is tot conclusie gekomen dat het eventueel uit de Kaukasische taal is ontstaan met het Georgische dialect. Men spreekt vaak over ‘Turks Georgië’ als het gaat om het gebied rond Artvin.
Bezienswaardigheden Artvin
Je zou in Artvin de Salih Bey Moskee uit 1793 kunnen bezoeken. Aan het gebouw is duidelijk te zien dat er creativiteit is gebruikt bij het bouwen van de stenen. Daarnaast heb je nog een oud kasteel staan gedateerd uit de 16e eeuw. De Russische huizen die er staan, zijn afkomstig uit de Turks-Russische oorlogsperiode. Dit zijn eigenlijk wel de enige bezienswaardigheden in deze stad.
Mustafa Kemal Ataturk vond dit verdrag niets en verklaarde dit verdrag ongeldig.
Na harde maatregelen getroffen te moeten hebben, is onder aanvoering van Mustafa Kemal Ataturk de stad Artvin en omringende gebieden terug gewonnen.
Het is erg indrukwekkend dat deze oude gebouwtjes erg goed bewaard zijn gebleven.
De moeite waard om het te bezichtigen. Mocht je van wandelen houden en willen genieten van het natuur, hou je van uitgestrekte gebieden en heb je behoefte aan overmatige zuurstof, dan is Artvin zeker een aanrader. Dagtochten als overnachtingen zijn hier goed te doen. Het gebied is te bereiken met een taxi of je zou eventueel een dolmus kunnen inhuren voor een excursie naar de bossen. Je hebt eens per jaar een traditioneel Kafkasor stierengevecht. Het stierengevecht wordt niet gehouden zoals we dat in Spanje gewend zijn. Hier zijn het twee stieren die hun krachten meten. Dorpjes als Yusufeli zou een goed uitgangspunt voor Turks Georgië kunnen zijn.
Reisafstand Artvin – Cildirmeer
Het dorpje Hamamli, ook wel Dolisjhane genoemd, ligt in het oosten van Artvin op een 30 km afstand. Volg de route links richting Savsat totdat Hamamli wordt aangegeven. Hou Hammali rechts aan richting Ardanuç. Deze weg is 12 kilomter lang. Hier bevinden zich Georgische keren uit 958 die tegenwoordig als moskee gebruikt wordt. Als de moskee gesloten is, kan je ten alle tijden aan de imam vragen. Hij haalt dit met plezier voor je op. De vroegere kerk heeft een kruisvormig grondplan en is momenteel in twee verdiepingen opgedeeld.
Bovenin wordt het gebruikt als islamitische ereplaats en onderin heb je opstal voor het vee. Onderin kun je oude afbeeldingen van de apostelen nog waarnemen. De kwaliteit is echter erg slecht. Op de bovenverdieping is het volledig vervaagd of onder een laag kalk der jaren weg gevaagd. De zuidgevel is het reliëf terug te zien van de aartsengelen Michael en Gabriël.
Ardanuç
Afslag Ardanuç ligt vrijwel op dezelfde kruising als waar je de afslag naar Hamamli kunt nemen.
De weg leidt je naar het dal van de Berta suyu. ( Berta wateren ). Tijdens de trip kun je aan de rechter kant rotspieken zien van een burcht. Ardanuç was vroeger de hoofdstad van de Georgiërs. De Georgiërs werden bedreigd door de Arabieren, waarna de Georgiërs in de 8e eew hadden teruggetrokken in de provincie, vroegere Tao. Nu telt Ardanuç 3500 dorpelingen en is weinig meer te voelen van de indrukwekkende geschiedenis. Ook hier heb je goed bewaard gebleven Georgisch kerken. Deze kerken worden door de Turken “Yani Rabat” genoemd wat genomen is uit het plaatsje in de buurt.
Artvin Airport
Rize–Artvin Airport is de toekomstige vluchthaven die naar Artvin zal leiden.
De opening van de vluchthaven (31-dec-2020)
Code Rize-Artvin: QRI