Wijn in Turkije
Je zult er niet zo snel aan denken; Turkije als wijnland. Toch leent het land zich uitstekend voor de wijnbouw. De laatste jaren maakt de wijnproductie een snelle opmars.
Kilometers lange wijnvelden waar rode en witte druiven worden geoogst voor het maken van rode wijn, witte wijn.
Ieder jaar worden er vrachtwagens vol wijn geëxporteerd naar het buitenland. Wijn kopen vanuit Turkije is best een goed idee. Denk hierbij aan verschillende soorten wijn, zoals droge witte wijn of een goede rode wijn. Hou je wijnrek maar alvast gereed!
Geschiedenis van wijn
Turkse wijn bestaat langer dan Franse en Italiaanse wijnen. Er zijn aanwijzingen dat er in het oosten van Turkije al in 6000 v.C. , wijngaarden stonden aangeplant. Dit betreft het noordelijke deel van een veel groter gebied, bij ons bekend als Mesopotamië.
Het ligt tussen de rivieren Eufraat en de Tigris, die dus vanuit Turkije door Syrië en Irak naar de Perzische Golf stromen. Vanuit dit gebied kwam de wijncultuur tot bloei en bereide zich uit tot Egypte. Nog belangrijkere voor de uitbreiding waren de Feniciërs. Een zeevarend volk uit wat nu libanon is. Zij brachten met een gezonde handelsgeest de wijnstok naar Griekenland.
De Grieken op hun beurt, introduceerde de wijnstok van duizenden jaren voor christus in Hongarije en Italië. En met het zicht omstreeks 100 voor christus van de kolonie Marseille, het huidige Marseille was ook de wijndruif in Frankrijk aangekomen.
Turkije was dus veel vroeger bij. Waarom drinken we dan met z’n allen eigenlijk helemaal geen Turkse wijn, maar vooral Italiaanse en Franse wijn. Belangrijke reden hiervoor was, dat de ontwikkeling van wijn uit Turkije tot stilstand kwam als gevolg van de invloed van de Islam.
Alleen de Tydfil, vielen de Seltsjoeken vanuit het gebied tussen de zwarte en de Kaspische Zee, Turkije binnen en brachten de Islam mee, die alcohol verbood. Ook tijdens het Ottomaanse rijk, tussen de 14de en de 20ste eeuw na christus was alcohol verboden. Christelijke minderheden, zoals de Armeniërs en de Grieken mochten in die periode wel wijn produceren en drinken. Toch werd het verbod niet zo nauw nageleefd. Het is bekend dat er in de 17e eeuw in Istanbul al 160 tavernes en ca. 6000 winkels alcohol verkochten.
Atatürk stopt Wijnverbod in Turkije
Eigenlijk veranderde alles pas in 1925 toen Mustafa Kemal Atatürk, Turkije een seculiere staat maakte. Toen was er eindelijk ruim baan voor wijnboeren om het inhaalslag te maken. Vandaag de dag heeft Turkije maar liefst 650.000 hectare druivenstokken staan en is daarmee groter dan de bijvoordeeld, Zuid- Afrika, Australië, Chili of Argentinië. Echter een heel klein deel van die druiven, zo’n 2 procent, wordt maar tot wijn verwerkt. De rest is bedoeld voor tafeldruiven, krenten en rozijnen.
Wanneer drink je nou Turkse wijn?
De ideale plek is tijdens je vakantie om kennis te maken met Turkse wijn. Dichterbij huis is een Turkse Restaurant een goeie optie. Veel moderne Turkse Restaurants geven aandacht aan hun wijn.
Wijnklimaatzones
Wijnklimaatzones overzicht
Er zijn diverse wijngebieden in Turkije. Op het plaatje kun je zien waar de meeste wijn wordt geproduceerd. Dat zijn
- Marmara en Thracië regio (40%)
- Egeïsche regio, ondermeer Denizli en Izmir (20%)
- Regio centraal Anatolië, bij Ankara
De grootste wijnproducenten in Turkije zijn Kavaklidere en Doluca. Zij exporteren de meeste wijnen. De overige wijnproducenten produceren de rest van de wijn uit Turkije.
Druivensoorten
Van de 1100 verschillende druivensoorten in Turkije worden er slechts 34 gebruikt voor de wijnbouw. Je kunt zeggen een druif is een druif. Maar dat is dus een grote fout. De druiven worden zorgvuldig uitgekozen.
Witte druiven
- Emir
Wordt in Cappadocië op vulkanische bodem geproduceerd. Ook de champagnesoort Altin Kopuk wordt hiervan gemaakt. - Misket
Wordt vooral rondom Izmir op zandige bodem geproduceerd. (Muscat wijn) - Narince
Wordt ten zuiden van het Pontus gebergte langs de Zwarte Zee op korrelige en zanderige bodem geproduceerd. - Semillon
Wordt in de Marmara en Thracië regio op steenachtige bodem geproduceerd. - Sultaniye
Wordt bij de Egeïsche Zee op vruchtbare en zandige bodem geproduceerd. Deze druiven zijn pitloos.
Rode druiven en donkere druiven
- Kalecik karasi
Dit is een zeldzame druivensoort uit centraal Anatolië, omgeving Ankara. - Okuzgozu
Oost-Anatolië. De druivensoort rijpen laat, namelijk tussen eind september tot half oktober. - Bogazkere
Wordt in Zuidoost Anatolië geproduceerd op rode, steenachtige, soms kleiachtige aarde. De druif heeft een dikke schil. - Carginan en Alicante Bouchet
Geïmporteerde druivensoorten vanuit Europa nadat de phylloxera had huisgehouden in Turkije. Groeit voornamelijk op de zandige bodem bij Izmir. - Calkarasi
Deze druivensoort wordt op een hoogte van 1200 meter geproduceerd en er wordt rosé van gemaakt.
De Turken zelf drinken wat alcohol betreft nog steeds het allerliefste rakı (alcoholische drank met anijs), gevolgd door bier en dan pas wijn.
Mededeling: Mocht je zelf wijn willen inslaan vanuit Turkije, omdat je sneller aan goedkope wijn kunt komen, hou dan ten alle tijden in je gedachte dat te maken krijgt met douane invoerrechten. Voor reizigers die reizen via Amsterdam Schiphol Airport, is dit zeker aan te raden. Invoerrrechten betalen is goedkoper dan de boete betalen.
Şerefe. (Proost).