Olieworstelen
Olieworstelen (Turks: Yağlı güreş) is een nationale sport afkomstig uit Turkije.
De worstelaren smeren zich in met olijfolie. De wedstrijden van olieworstelen wordt op open grasvelden gehouden.
Voorbereiding tijdens olieworstelen
Tijdens worstelen mag je enkel een speciaal daarvoor gemaakte worstelbroek dragen. De broek is van leer. (Turks: Kispet)
Om de tegenstander het zo moeilijk mogelijk te maken, smeren de worstelaars zich van tot tot teen in met olijfolie.
Tijdens het olie worstelen worden voorafgaand allerlei rituelen gehouden. Dit dient voor als een warming up en als show voor het publiek, maar ook dat je de tijd krijgt om de kracht van de tegenstander te kunnen bestuderen.
Worstelkleding tijdens olie worstelen
Kispet wordt gemaakt van waterbuffelleer. Ongeveer 15 kilo en doorweekt met olie is het loodzwaar.
De leren worstelbroek wordt op maat gemaakt en bestaat uit drie lagen leer aan de heupen, ongeveer vier vingers breed. Dit gedeelte wordt ‘Kasnak” genoemd en de deel onder de knieën is de Şiraze. De onderste gedeelte ( waar het broek onder eindigt, wordt met touw strak getrokken. De 2 lagen leer daaronder. Dit bedekt de voor en achterzijde. De onderste laag bij de knieën is enkel laags. Aan de onderkant van de onderste laag heb aan de binnenzijde van de Kispet een kniebeschermer. De kniebeschermer is een koord leer van ongeveer 4 meter wat je uiteindelijk kunt vastknopen na het wikkelen, waarmee je broek heel strak is aangestuurd, zodat de tegenstander een wijde grip krijgt en niet met eenvoud de broek van binnen kan vasthouden.
Aankondiging tijdens olie worstelen
De olie worstelaars worden aangekondigd met davul en zurna (drum en een fluitinstrument). Als de deelnemers op het veld verschijnen wordt er een standaard gezegde over onverschrokkenen uitgesproken door de Cazgir. İki yiğit çıktı meydane ikiside birbirinden merdane, wordt omgeroepen, beginnen de worstelaren met de Peseve. Ze zwaaien hun armen naar voren en achteren en zetten rustige stappen ter voorbereiding.
Rituelen olieworstelen
De linker knie wordt op de grond geplaatst, de rechterhand tikt op volgorde eerst de grond, knie, mond en voorhoofd. Dit doen ze drie keer achter elkaar om het publiek te groeten.
De regel is vrij eenvoudig in theorie, maar een glibberige reus op de rug laten keren, kan in het werkelijkheid best lastig zijn. Tijdens olieworstelen is het belangrijk dat je de tegenstander laag op de grond houdt en vervolgens het lichaam zodanig weet te draaien dat de navel naar de lucht wijst.
Regels en puntentelling olieworstelen
- De wedstrijden van olieworstelen duren in het algemeen 30 minuten.
- De tegenstander op de rug te laten valle heet Tuş scoren.
- Je doet aan Açik Düşürmek als je de tegenstander op de grond laat zitten.
Een ander manier van winnen is door de de tegenstander te laten zitten en vervolgens naar achteren te drukken, waarbij de rug in contact komt met de grond. Ook hiermee win je de wedstrijd.
- Door de tegenstander omhoog te hijsen en onderste boven te houden, krijg je ook een punt en heet Çivi Yukari. Als het lukt om de tegenstander op de rug te laten vallen, win je de wedstrijd.
- Krijg je de de tegenstander de lucht in en zet je hiermee drie stappen dan heet dit artarak Yenmek en win je de wedstrijd.
- Zodra de tegenstander “pes ediyorum” roept, dan geeft hij zich over.
- Mocht het na 30 minuten niet bekend is wie de winnaar is, wordt de wedstrijd verlengd met 10 minuten. Als hierna de westrijd nog steeds onbeslist is, dan wordt het voor een onbepaalde tijd verlengd. De olieworstelaar die de eerste punt scoort wint dan de wedstrijd.
Olieworstelen ( Yağlı Güreş ) is een zeer gecompliceerde vechtsport en tamelijk moeilijk.
Kırkpınar-toernooien
De eerste Kırkpınar toernooi werd in 1361 gehouden in de Ottomaanse Rijk. Sinds 1925 wordt ieder jaar in Edirne, op het schiereiland Sarayiçi (Kırkpınar ), dit traditioneel toernooit georganiseerd. In 1996 is er in Nederland de eerste internationale kirkpinar kampioenschap gehouden. Het Amsterdam Kirkpinar. In 2002 werd er in Den Haag de eerste Nederlandse kampioenschap gehouden. In 2004 werd de eerste Duitse kampioenschap gehouden in Frankfurt am Main.
De geschiedenis van Kirkpinar
Toen de Ottomaanse soldaten de Europese zijde van Turkije binnenkwamen, worstelden 40 moedige mannen onder de controle van hun opperbevelhebber Süleyman Pasja. Weigerend om te stoppen, stierven de worstelaars wanneer levenskrachten uitgeput raakten in de wedstrijd die ze moesten winnen. Zoals men kan zien vanuit het legendarisch oogpunt, heeft Kirpinar een historische band met het moedige Turkse leger. Gezegend met de traditionele waarden van de Turkse cultuur, is Kirkpinar een levendig evenement, opgedragen aan de moedige soldaten die het leven lieten tijdens het worstelen. Je kunt vrijwel zeggen dat het olympisch sadion van worstelen zich in Kirkpinar bevindt.
Hoe wordt de sponsor, aga, verkozen?
Op de derde dag van Kirkpinar, organiseert het gemeentebestuur van Edirne een veiling op een ram. De hoogste bieder wordt de sponsor van Kirkpinar van het volgende jaar.
Onderin de pagina van deze link zie je wie er tot nu als ‘aga‘ is gekozen.
Olie vs Olympisch
Vele worstelaars die de Olympische kampioenschappen hebben gewonnen, hebben zich niet kunnen bewijzen in het olieworstelen. In tegenstelling hebben grote olieworstelaars vele wereld- en olympische kampioenschappen veroverd. Men kan besluiten dat de top in het worstelen, het olieworstelen is.