UV-straling in Turkije
Het grootste deel van de vakantiegangers naar Turkije bezoekt het land in de zomerperiode. Dit betekent dagelijks hoge temperaturen en veel zonuren, waarbij men bedacht moet zijn op de sterke UV-straling van de zon. Dit geldt uiteraard ook voor de wintersportliefhebbers die Turkije bezoeken. Onderstaand enige informatie over de effecten van en de bescherming tegen de straling.
Wat is UV-straling?
UV-straling is de ultraviolette straling die deel uitmaakt van het zonlicht en die in het lichaam van de mens bepaalde chemische processen op gang bengt. De UV-straling kan onderscheiden worden in UV- B en UV-A straling. De UV-B straling zorgt in het lichaam o.a. voor de aanmaak van vitamine D. Zowel de UV-B straling als de UV-A straling kan zonnebrand veroorzaken. Echter is de UV-B straling in verhouding veel schadelijker dan de UV-A straling.
Effecten UV-straling in Turkije
Het is schadelijk voor de huid om te lang onbeschermd buiten te zijn als de zon schijnt. Teveel zon in een te korte tijd kan namelijk verbranding van de huid tot gevolg hebben. Bekend als prikkend en zeurende pijn. Ook in de schaduw kan de UV-straling toch nog zijn werk doen en is bescherming bij een hoge UV-index zeker aan te raden.
De gevolgen van de UV-straling kunnen op korte termijn al schadelijke effecten hebben zoals verbranding maar de gevolgen io langere termijn kunnen nog veel ernstiger zijn. Op lange termijn bestaat na veelvuldige blootstelling aan de zon de kans op het ontwikkelen van huidkanker.
Bescherming tegen de zon, is dan ook noodzakelijk om zowel de schadelijke effecten op korte termijn en op lange termijn te voorkomen. In Turkije staan de strandvakanties in de top tien, maar veel toeristen zijn zich niet bewust van de sterke zonnestralen. Het is mogelijk om binnen enkele uren tot roodverbrande lichaamsdelen aan over te houden.
Bescherming UV-straling Turkije
Iedereen die naar Turkije op vakantie gaat kan zich op eenvoudige wijze beschermen tegen de sterke UV-straling. Het is altijd aan te raden om tussen 12.00 uur en 15.00 uur uit de zon te gaan en in de schaduw te verblijven. Het is niet verstandig om tijdens deze uren van de dag onbeschermd op het strand te verblijven, maar minimaal gebruik te maken van een parasol.
Uiteraard wordt aangeraden om zonnebrandmiddelen te gebruiken om verbranding te voorkomen. Daarbij wordt geadviseerd om de juiste beschermingsfactor te gebruiken en voor kinderen een daarvoor bestemd zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Herhaal het insmeren van de onbedekte lichaamsdelen met enige regelmaat.
Ook beschermende kleding zoals een petje, zonnebril en dunne kleding bieden bescherming tegen de zonnestralen. Wat nog wel eens vergeten wordt is dat tijdens een bewolkte dag men ook zeker kan verbranden als men zich niet goed insmeert. De UV-straling is daar namelijk sterk genoeg voor.